Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A shiitake gomba jótékony hatásai

A shiitake gomba jótékony hatásai

A shiitake gomba egy ideális élelmiszer. Rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav, sokféle enzim és vitamin található benne. Kutatások vizsgálják jótékony hatását immunerősítés, kardio-vaszkuláris megbetegedések, rákos elváltozások esetében.

Shiitake gomba (Lentinula edodes)

 

A shiitake gomba egy ideális élelmiszer. Rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav, sokféle enzim és vitamin található benne.

A shiitake eredete

A shiitake Észak-Ázsiából származó gombafaj, melyet világszerte termesztenek étkezési és egészségügyi célból egyaránt. A Ming-dinasztiában kezdték felfedezni jótékony hatásait, ekkor mint "életelixírt" tartottak számon a kínai orvosok, mely a testet és a lelket egyaránt ápolja. Kínában és Japánban mintegy 2000 éve kedvelt élelmiszer. Az ázsiai konyhában mind friss alapanyagként, mind szárított formában megjelenik. Újabban Észak-Amerikában és Európában, köztük Magyarországon is egyre ismertebb e "csodagomba", ennek köszönhetően egyre szélesebb körű termesztése és felhasználása. A csiperke és a laskagomba után a harmadik legkedveltebb gombafajta.

Kardio-vaszkuláris megbetegedések és a shiitake

A shiitake vérlipidszint-csökkentõ hatását a hatvanas években fedezték fel japán kutatók. Jakucs Erzsébet írása alapján „bebizonyították, hogy az 5%-nyi shiitake gombával kiegészített étrend 24–45%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a triglicerid- és foszfolipidszintet. Mivel a magas vérzsírszint egyike a jóléti államokban népbetegségnek számító érrendszeri megbetegedések legfontosabb rizikófaktorainak, a felfedezés óriási jelentőségű. A gomba koleszterinszint-csökkentő hatóanyaga, az eritadenin (más néven lentizin, vagy lentinacin) kémiailag 2(R),3(R)-dihidroxi-4-(9-adenil)-vajsav.”

Oriens-shiitake-gomba

Immunrendszer erősítése shiitake gombával?

Azon gombák között, melyeknek immunstimuláns hatást tulajdonítanak, előkelő helyet foglal el a shiitake. Lehetséges gyógyhatását a shiitake gombából izolált lentinan nevű poliszacharid (1,3 béta-D-glükán) összetevőjének köszönheti, mely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, és egyike a leghatásosabb rákellenes vegyületeknek, melyekre kísérleteket végeztek szerte a világban. Jakucs Erzsébet cikke  alapján „a lentinan jelentősen megnövelte a hepatomás (májsejtrákos) egerek túlélését. A humán rákterápiában gyomor-, végbél-, tüdőrák, valamint hepatomák, fibroszarkómák és leukémia gyógyításában alkalmazták sikerrel.”

A legújabb kutatások alapján a lentinan inkább a szervezet reagálóképességét erősíti, semmint közvetlenül a rákos sejteket támadná. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lentinán hatására egyrészt biológiailag aktív anyagok (interferon, interleukin) termelődnek, melyek képesek ösztönözni a szervezet immunrendszerének működését, másrészt képesek fokozni a vérben levő falósejtek (makrofágok) aktivitását. Kutatások jelenleg vizsgálják immunostimuláns, vírus ellenes, májvédő, sejtburjánzást gátló, citotoxikus, koleszterin szint csökkentő, mutáció ellenes hatásait.

A shiitake gomba képes felvenni a harcot az antibiotikumokkal szemben rezisztens, a szívet és a tüdőt megtámadó Staphylococcus aureus baktériummal, a Candida albicans gombával, valamint a HIV, a humán papilloma és a hepatitis B vírusokkal szemben, ahogyan a bélparaziták elpusztításában is hasznát vehetjük. Antimikrobiális hatását már a szájüregben kifejti: gyakori fogyasztásával akadályozható a fogszuvasodás és a dentális plakk kialakulása.

Válassza ezt a csodaszert a mindennapok egészségéért, a betegségek megelőzése érdekében. Termékeink adalék- és vegyszermentesek, kíméletes eljárással készülnek 100%-ban magyar termesztés és feldolgozás útján. 

 

Kövessen minket Facebookon is!

 

 

 

Források:

Memorial Sloan Kettering Cancel Center: Shiitake Mushroom https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/shiitake-mushroom

Jakucs Erzsébet: Gyógyító gombáink – Természet Világa, 127. évf. 12. sz. 1996. december, 547–550. o. http://www.termeszetvilaga.hu/tv9612/gyogy.html

Gombafórum (sztamas79): Shiitake, a gyógyító gomba - 2011. január 16 https://www.gombaforum.hu/2011/egeszseg/shiitake-a-gyogyito-gomba/

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek Tanulmányok Érdekességek