Mit és hogyan írhatunk le a gyógygombákról? – Avagy az étrend-kiegészítők és a szabályos kommunikáció
Hogy kerülhet egy étrend-kiegészítő a piacra?
Termékeink egy részét étrend-kiegészítőként forgalmazzuk. Magyarországon – összhangban az uniós szabályozással – a forgalmazni kívánt étrend-kiegészítőket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) szükséges bejelenteni, a bejelentés során benyújtott dokumentáció alapján pedig az OGYÉI kockázatértékelést végez. A kockázatértékelés során elsősorban a termék összetételét és a jelölését vizsgálják közegészségügyi szempontból a beküldött leírások alapján, ám mindez nem minősül gyártási vagy forgalombahozatali engedélynek és nem jelenti a termékre vonatkozó előírásoknak való megfelelést. Látható tehát, hogy ugyan az ilyen készítmények forgalomba hozatala viszonylag egyszerű (legalábbis jogi szempontból), ezzel szemben az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kommunikációra vonatkozó szabályozás nagyon is szigorú.
Mit írhatunk le mi?
Akik szoktak cikkeket olvasni az olyan étrend-kiegészítőnek minősülő termékekről, mint az általunk is termesztett és forgalmazott gyógygombák, biztosan észrevették már, hogy a készítményekről írt információk mindig kicsit „talányosak”, nem tartalmaznak konkrétumokat és mindig feltételes módban íródnak. Ideális esetben sosem szerepelnek bennük kijelentések, és függetlenül attól, hogy egy adott termék hatásairól tudományos kutatások eredményeit bemutató publikációk tucatjai is rendelkezésre állhatnak, tilos a készítménynek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni (37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az étrend-kiegészítőkről).
Egyrészt fogyasztóvédelmi szempontból mindez teljesen érthető, hiszen a megalapozatlan állítások az egészségre, illetve az emberi szervezetre gyakorolt hatásokról, rendkívül ártalmasak lehetnek! Másrészt viszont kifejezetten megnehezíti a tisztességes és maximális körültekintéssel dolgozó termék-előállítók dolgát, hiszen még a teljes mértékben megalapozott és bizonyított információkat sem írhatjuk le a termékeinkről. És lássuk be, ha valaki még nem ismeri ezeket a gombákat és értékes tulajdonságaikat, hogy nyerjük el egy ilyen leírással a feltétlen bizalmát? Ebben a formában kicsit olyan benyomást kelthetnek írásaink, mintha nem tudnánk, pontosan mit is árulunk és bizonyára ezzel a kihívással egyáltalán nem vagyunk egyedül a piacon.
Így hát arra biztatunk minden kedves érdeklődőt, ha bármilyen kérdés felmerül a gyógygombáinkkal kapcsolatban, keressen minket bizalommal, készséggel állunk rendelkezésükre személyesen is!
Köck Alexandra, ügyvezető
kock.alexandra@oriensgomba.hu
+36 30 539-7744
Alább pedig néhány válogatott tanulmány, ami segítheti az eligazodást és a bizonyosságszerzést:
- S. Goodman (1988): Therapeutic effects of organic germanium, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3043151/
- M. M. O. Al-Jumaili; F. K.Y. Al-dulaimi; M. A. Ajeel (2020): The Role of Ganoderma lucidum Uptake on Some Hematological and Immunological Response in Patients with Coronavirus (COVID-19), https://www.researchgate.net/publication/348265958_The_Role_of_Ganoderma_lucidum_Uptake_on_Some_Hematological_and_Immunological_Response_in_Patients_with_Coronavirus_COVID-19
- M. Zhang, Y. Zhang, L. Zhang, Q. Tian (2019): Mushroom polysaccharide lentinan for treating different types of cancers: A review of 12 years clinical studies in China, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31030752/
- Md F. Ahmad (2018) Ganoderma lucidum: Persuasive biologically active constituents and their health endorsement, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332218326349
- D. N. Roy, A. K. Azad, F. Sultana, A.S.M. Anisuzzaman, P. Khondkar (2015): Nutritional profile and mineral composition of two edible mushroom varieties consumed and cultivated in Bangladesh, http://www.phytopharmajournal.com/Vol4_Issue4_05.pdf
- S. Wachtel-Galor, J. Yuen, J. A. Buswell, I.F. F. Benzie (2011): Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi) in Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/
- A. Ganeshpurkar, P. Pardhi, S. S. Bhadoriya, N. Jain, G. Rai, A. P. Jain (2015): Antioxidant Potential of White Oyster Culinary-Medicinal Mushroom, Pleurotus florida (Higher Basidiomycetes), https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26082988/
- H. Yan, H. Chang (2012): Antioxidant and antitumor activities of selenium- and zinc-enriched oyster mushroom in mice, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22639385/
- J. Avinash, S. Vinay, K. Jha, D. Das, B. S. Goutham, G. Kumar (2016): The Unexplored Anticaries Potential of Shiitake Mushroom, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28082791/
- K.-H. Lee, S. L. Morris-Natschke, X. Yang, R. Huang, T. Zhou, S.-F. Wu, Q. Shi, H. Itokawa (2012): Recent progress of research on medicinal mushrooms, foods, and other herbal products used in traditional Chinese medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24716120