Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi is az a Tapas?

Mi is az a Tapas?

Ha a spanyol gasztronómiáról beszélgetünk, a legtöbb embernek minden bizonnyal a tapas jut elsőre az eszébe. A paella mellett talán a tapas a spanyol konyha világszerte legismertebb eledele. De mi is az a tapas?

MI A TAPAS?

A spanyol eredetű tapas alapvetően nem más, mint italok mellé felszolgált falatkák. Funkcióját tekintve leginkább a mi sör- vagy borkorcsolyánkra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a spanyolok nem ragadtak le a sós mogyoró, a ropi, vagy pogácsa majszolásnál, hanem igazi kulináris élménnyé tökéletesítették a csipegetést. 

A tapast alapvetően étvágygerjesztőként használják, de a legnagyobb előnye mégis inkább az, hogy egy étkezéssel számos ételkülönlegességet kóstolhatunk meg, anélkül, hogy túl sokat rendelnénk és/vagy extra kiadásba vernénk magunkat.

Tapast otthon is könnyen és gyorsan készíthetünk, ráadásul esztétikusan tálalva, tradicionális módon összeállítva, igazi gasztronómiai különlegességgel várhatjuk a vendégeinket. Sőt, mivel a lehetőségek tárháza szinte végtelen, nem kell aggódnunk, ha a vendégeink ízlése és preferenciái merőben eltérnek egymástól. Lehet akár új ízekre nyitott, vagy a megszokásokhoz ragaszkodó, húsimádó, vagy zöldségkedvelő, diétázó, vagy kalóriadús étrenden lévő, minden vendég megtalálhatja a fogára való falatot.

 

A TAPAS EREDETE

A már évszázadok óta hódító tapas eredetét tekintve sokféle legenda forog a köztudatban, de a legelterjedtebb a nevéhez kapcsolódik. A “tapa” szó fedőt jelent, és a “tapar”, azaz takarni igéből származik. Sokan azt vallják, hogy a tapasozás szokása akkor alakult ki, amikor a középkorban a kocsmárosok egy szelet kenyérrel, sonkával vagy sajttal borították le a vásárlóik italait, hogy megvédjék a poharak tartalmát a portól és a rovaroktól. Mások szerint kistányérral fedték le a poharakat és ezekre a tányérokra tették aztán azokat a falatkákat, amiket az italok mellé kínáltak. Egyesek úgy vélik, az étellel kínálás oka az volt, hogy a vendégek többet fogyasszanak, mások szerint pedig a részegség megelőzésére szolgált.

KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ TAPASOK

A tapasok Spanyolországban is különböző formában találhatóak meg, a fő típusok a következők:

  • pinchos/pintxos
  • sajt és hústálak
  • hideg tapas
  • forró tapas

A pinchos (baszk nyelven pintxos) a tapas baszk megfelelője. Ezek pici kenyérszeletek különféle feltétekkel, tulajdonképpen miniszendvicsek és mininyársak. A pintxobárokban a szendvicseket és nyársakat egymásra pakolva találjuk. Minden falat pálcikára, vagy fogpiszkálóra van húzva (innen ered a neve is) amit kedvünk szerint válogathatunk össze, távozáskor pedig a tányérunkon összegyűlt pálcikák száma után egyenlítjük ki a számlát.

A sajt és hústálak jellemzően egy sor helyi sajtot és/vagy pácolt húst tartalmaznak. Annak ellenére, hogy a manchego sajt, a Madridtól délre eső La Mancha régió híres juhsajtja, a legismertebb mindközül, Spanyolország bővelkedik a sajtkülönlegességekben. Ide tartoznak a különféle típusú tej felhasználásával készült kemény és lágy sajtok, illetve a kéksajtok, melyekből mind fogyaszthatunk a tapasbárokban, ahogyan a feldolgozott hústermékek széles választéka is elérhető. A serrano sonkától, a Chorizo-n át (ami a spanyol konyha egyik jellegzetes kolbászteméke) a pácolt húsokig, mint például a Katalóniából  származó vékony, pácolt fuet szalámi, számtalan terméket kóstolhatunk.

HIDEG TAPAS

Hideg tapas lehet a salátáktól a hideg levesekig bármi. A két kedvenc hűsítő, főzés nélküli leves a gazpacho (zöldségleves) és a salmorejo (paradicsomleves). A legkedveltebb és legegyszerűbb hideg harapnivalók közé tartozik még az olajbogyó, a gomba és a szardella, melyeknek remek kiegészítője lehet egy-egy szelet spanyol tortilla. Emellett például a burgonyasaláta, vagy a tenger gyümölcsei otthon is kiválóan alkalmasak lehetnek egy gyors, könnyű ebédre, vagy uzsonnára.

FORRÓ TAPAS

A forró tapasok palettája is igen széles, lássunk néhány tipikus fogást a spanyol konyháról:

  • patatas bravas (burgonya fűszeres szósszal)
  • pimientos de Padrón (hólyagos Padron paprika)
  • gambas al ajillo (garnélarák fokhagymában)
  • pinchos morunos (mór sertésnyárs)
  • chorizo ​​al vino (borban főtt spanyol chorizo ​​kolbász)
  • sós tőkehal töltött piquillo paprika
  • paella, és változatai, beleértve az arroz negro-t
  • tintahal
  • albondigas (fasírt, a Love Foodies receptje)
  • krokett (krokett, sonka, sajt vagy sós tőkehal a legnépszerűbb - sonka recept a Curious Cuisinere-től)
  • pulpo a la Gallega (galíciai stílusú polip)
  • Setas al Vino Blanco (fehérboros gombás tapas)

TAPAS GOMBA, GYÓGYGOMBA FELHASZNÁLÁSÁVAL

A hagyományos tapas-kínálat jellemzően kevés vegetáriánus, vagy vegán ételt tartalmaz, még a népszerű párolt gombás tapasban is van sonka. Ugyanakkor a gomba remek húspótló, így  nagyobb mennyiségben is bátran felhasználhatjuk a tapas készítése során. A gombából készült tapast friss-, vagy akár szárított gombából is összeállíthatjuk. A szárítmányok óriási előnye, hogy a friss gombával ellentétben, hosszan eltarthatók, ráadásul az üzemünkben előállított gomba szárítmányok vitamin- és ásványianyag tartalma alig változik a kíméletes eljárással végzett feldolgozás során. A kulináris élmény mellett a gyógygombából - Laska, Shiitake és Ganoderma gyógygomba - készült ételek segítő társaink lehetnek számos betegség megelőzésében és a gyógyulásban egyaránt. Egészségmegőrző szerepük évezredek óta ismert, kiegészítő terápiákban is használják. 

LASKAGOMBA JÓTÉKONY HATÁSA

A Laskagomba magas élelmi rost tartalmú, fehérjében és A, B, C, D vitaminokban, valamint ásványi anyagokban (pl.: kalcium, magnézium, foszfor) gazdag, zsírokban szegény. Fogyasztása diétába is könnyedén beilleszthető, mivel alacsony az energiatartalma és hozzájárul a koleszterin-szint alacsonyan tartásához.

Emellett segít megerősíteni az érrendszert, végtag merevségek és görcsök kezelésére is alkalmas. Hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez. A laskagomba kiváló leveshez, húsokhoz, pörköltnek, salátának, de étrend kiegészítőként is fogyasztható. Vásárolja meg most...

Kosárba

SHIITAKE A LEGHATÉKONYABB IMMUNERŐSÍTŐ

A Shiitake gomba hírnevét nem csak gasztrológiai sokszínűségének, hanem immunerősítő, egészségmegőrző tulajdonságainak is köszönheti. Fontos B vitamin, fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is található. Emellett daganatos megbetegedések elleni küzdelemben is egyre többször alkalmazzák sikeresen. A keringési problémával küzdők számára nélkülözhetetlen a káliumot és foszfort tartalmazó egészséges ételek fogyasztása.

A gomba eritadenin vegyületének áldásos hatása révén magas fehérjeforrás. Kutatások szerint csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét, valamint a magas vérnyomás kockázatát, miközben karban tartja a koleszterinszintet. Használja fűszerként, vagy egy igazán ínyenc tapas elkészítéséhez.

Kosárba

GANODERMA, MINT CSODASZER

A Ganoderma a legrégebben használt gyógygomba. Segítheti az immunrendszer megfelelő működésének újjászerveződését allergia, és autoimmun betegségek esetén, továbbá a rákos folyamatok visszaszorítását is támogathatja.

Csökkentheti a koleszterinszintet és segíthet a megfelelő vérnyomás beállításában is. Valószínűsíthető vértisztító, májvédő hatása mellett, kiváló nyugtató révén az alvási panaszok megszüntetésének is hatásos eszköze lehet. A legtermészetesebb táplálékkiegészítő, melyet szeretettel ajánlunk Önnek.

Kosárba

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Receptek