Kuszkuszos laska szárított laskagombából
A kuszkuszos laskagomba különleges étel, mivel kettő, hazánkban még nem elterjedtnek számító élelmiszer is felhasználásra került elkészítése során: szárított laskagomba és kuszkusz. A szárított gombából készült ételek íze és illata sokkal karakteresebb, színe is intenzívebb, mint a nyers gombából készülteknek, ráadásul a szárított laskagomba sokáig eláll. A kuszkusz pedig nagyon gyorsan elkészíthető és változatosan felhasználható búzából készült köret. A laskagomba alacsony szénhidráttartalmú élelmiszer, míg a kuszkusz lassú felszívódású szénhidrát, ezért különböző speciális étrendekben is bátran fogyasztható ez az étel.
Hozzávalók:
- 1 csomag szárított laska (vagy 0,5 kg friss laska gomba)
- 2 (2,5 dl) pohár előfőzött kuszkusz
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 db újhagyma felkarikázva
- só, bors, egyéb zöldfűszerek ízlés szerint
- vaj vagy olíva olaj
Előkészületek
A szárított gombából készült ételek íze, illata sokkal karakteresebb, színe is intenzívebb, mint a nyers gombából készülteknek. Ráadásul a szárított gomba sokáig eláll, így bármikor felhasználhatjuk, és nagyobb készletet is felhalmozhatunk éléskamránkban.
Ezt az ételt szárított laskagombából készítjük el. Az étel maga nagyon gyorsan elkészül, viszont a szárított laskát be kell áztatni 8-10 órával korábban, mint hogy főzni kezdenénk. Az áztató vízbe nyugodtan tehetünk fűszereket is! A szárított gomba a folyadékmennyiség nagy részét, mintegy 70%-át visszanyeri az áztatás során, így azt követően hasonlóan járunk el vele, mint friss társával.
A kuszkuszos laska elkészítése
A gombáról leöntjük a vizet és óvatosan ki is nyomkodjuk a gombából. Nem kell teljesen, mivel felhasználás során a maradék víz elpárolog. Egy serpenyőben felhevítjük a zsiradékot, ami lehet vaj, de olaj is. Beletesszük a gombát, a felaprított újhagymát szár nélkül, valamint a fokhagymát és a fűszereket és gyorsan összesütjük. Az újhagyma szárát későbbre hagyjuk.
Közben egy lábasban 0,5 l vizet melegítünk. A forró vizet ráöntjük az előfőzött kuszkuszra, majd egy fedővel letakarjuk. A kuszkusz hazánkban még nem túl elterjedt, pedig nagyon gyorsan elkészíthető és változatosan felhasználható köret. Ez a búzából készült étel lefedve pár perc alatt felveszi a vizet és megduzzad. A kész kuszkuszt összekeverjük az újhagymás laskával és már tálaljuk is. Aki idegenkedik a kuszkusztól, az elkészítheti rizottó rizzsel vagy kölessel is, de mindkét esetben hosszabb főzési idővel kell számolni.
Jó étvágyat kívánunk!
A receptet, fotókat és az ételt Istvánko Viktória készítette. Nagyon köszönjük! Zárt Facebook csoportja fantasztikus receptekkel és bejegyzésekkel Hétköznapi Varázslatok címen elérhető.