Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így készülnek a Shiitake termőtömbök nálunk!

Így készülnek a Shiitake termőtömbök nálunk!

Nézze meg, hogyan készülnek a Shiitake gombának táptalajt adó termőtömbök az Oriens Gomba üzemében

Az Oriens Gomba küldetése

Az Oriens Gomba Kft-nél célunk és küldetésünk, hogy termékeinket kizárólag hazai alapanyagok felhasználásával, vegyszermentesen állítsuk elő a legnagyobb gondossággal. Ennek érdekében már az indulásunk pillanatában úgy döntöttünk, hogy a gombatermesztés és feldolgozás mellett, a gombáinknak táptalajt adó termőblokkok gyártását is magunk végezzük.

 

Ön tudja hogyan nőnek üzemi körülmények között a gombák?

2016-os indulásunk óta számtalanszor tapasztaltuk, hogy a gombatermesztés világáról meglehetősen kevés információ jut el a fogyasztókhoz. Mindez arra ösztönzött bennünket, hogy megmutassuk vásárlóinknak, mi is zajlik az üzemünk falai között. A laskagomba termőzsák gyártás rejtelmeibe már korábban beavattuk Önöket, most pedig szeretnénk bemutatni, hogyan készülnek a Shiitake gombának táptalajt adó termőtömbök!

 

Lássuk a gyártás folyamatát!

Ahogy korábbi cikkükben olvashatták, hogy a laskagomba számára a szalma adja a legjobb táptalajt. A Shiitake gomba viszont a keményfa forgács és fűrészpor, valamint búzakorpa keverékén érzi jól magát. A termőblokkok előállításhoz elsőként hőkezeljük az alapanyagot, melynek célja, hogy a gomba teljesen steril táptalajon fejlődhessen. A sterilizálást követően benedvesítjük a keveréket, majd hozzáadjuk a gombacsírát. Ezután nincs más dolgunk, mint termőzsákokba tölteni a steril, becsírázott alapanyagot és a megfelelő körülmények (hőmérséklet, páratartalom, polcrendszer stb.) biztosításával elhelyezni őket az átszövető helyiségben. A zsákok nagyjából 6 hét alatt szövődnek át teljesen és újabb 2-3 hét múlva már szedhető és fogyasztható is a friss Shiitake gomba!

 

Rövid videónkon keresztül látogasson el üzemünkbe!

 

A videó megtekintéséhez kattintson IDE!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek