Hús nélkül, de mégis kirobbanó formában!

Vega, vegán, vegetáriánus? A húsmentes étkezés során kiemelten oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra, a megfelelő vitamin-, és ásványi anyag bevitelre. Hogyan lehetnek ebben hathatós, egyszerű és ízletes segítségünkre a gombák? Gazdag fehérje, vas, illetve sokféle ásványi anyag és vitamin tartalmukkal igazi “csodaélelmiszerek” a húsmentesen étkezők számára!
Mi szükséges a kiegyensúlyozott, egészséges étrendhez?
A kiegyensúlyozott, egészséges étrend alapja, hogy a fő tápláléktípusok (kenyér- és gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, húsfélék, hal, tej és tejtermékek, egyszerű szénhidrátok) mindegyikéből fogyasztunk, a megfelelő mennyiségben és minőségben. Az egyes élelmiszercsoportok ideális arányának meghatározásához a jól ismert táplálékpiramis nyújt segítséget. Fontos, hogy ezek az ajánlások ugyan a legtöbb ember számára hasznosak, de kisgyermekek (kb. 2 éves korig), vagy bizonyos betegségekben szenvedők esetében (pl. emésztőrendszeri megbetegedések, ételintolerancia, ételallergia) ettől eltérő összetétel lehet megfelelő. A fő élelmiszertípusok együttes fogyasztásával minden szükséges tápanyagot (vitaminok, ásványi anyagok stb.) biztosítani tudunk szervezetünk számára. De mi a helyzet akkor, ha ezek valamelyikét, nem szeretjük, nem akarjuk, vagy esetleg nem tudjuk megenni?
Fehérjepótlás egyszerűen
Talán a legmegosztóbb élelmiszertípus mind közül, fő fehérjeforrásunk a hús. A fehérje alapvető fontosságú, mivel többek között a sejtek megújulása, az immunrendszer, az idegrendszer, az izomzat megfelelő működése is rajta múlik. A felsoroltak miatt mindenképpen biztosítanunk kell szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét. Lássuk hát, hogy a szokásos fehérjepótló élelmiszereken túl, mit tehetnek értünk a gombák, ha nem tudunk vagy nem akarunk húst enni? A gomba, különösen a Laskagomba kiváló fehérjeforrás, ráadásul teljes értékű, esszenciális aminosavakat tartalmaz, melyek összetétele hasonló az állati fehérjékhez, így kiválóan beilleszthető a vega és vegán étrendbe is.
Vashiány megelőzése
A vas fontos nyomelem szervezetünk számára. A vér hemoglobinjának alkotóegysége, segíti a sejtek elegendő oxigénfelvételét, de fontos szerepet tölt be az izomműködésben és a fertőzéses megbetegedések megelőzésében is. A vasban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a gombák, így a Laska- és a Shiitake gomba is, melyek abban különlegesek, hogy C-vitamin tartalmuk miatt a bennük lévő vas könnyebben szívódik fel a szervezetben.
Nélkülözhetetlen ásványi anyag forrás
Az ásványi anyagok szintén nagyon fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében, nélkülük a vitaminok jótékony hatása sem tud érvényesülni. A szervezet nem képes az ásványi anyagok előállítására, így azt kizárólag táplálékkal tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Az olyan gombafajok, mint a Laska, Shiitake és Ganoderma valódi immunbombák, amit elsősorban poli-béta-glükánjaiknak köszönhetnek, valamint antioxidánsban, szelénben és káliumban gazdag, ami fontos a szív, az izmok és az idegek működéséhez.
A vitaminok szerepe a táplálkozásunkban
A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek mindenképpen szükségesek testünk optimális működéséhez, a növekedéshez, a sejtek, szövetek regenerációjához, valamint az ellenálló képesség megőrzéséhez a különböző betegségekkel szemben. Önmagukban nem jelentenek energiaforrást, de számos anyagcsere-folyamat nélkülözhetetlen alkotói.
A Laska, Shiitake és Ganoderma gombák D-vitamin, B-vitaminok, a riboflavin, a niacin és a pantoténsav kiváló forrásai, amelyek közvetlen hatással vannak az energiaszintre, az agy működésére és a sejtek anyagcseréjére. Ráadásul a gombák általában kis mennyiségben kalciumot, a Shiitake gomba pedig B12-vitamint is tartalmaz, így ezekben az élelmiszerekben minden adott ahhoz, hogy hús (és állati eredetű termékek) nélkül is teljes értékű étrendet alakíthassunk ki.