Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyógygomba tinktúra, az elixír receptje

Gyógygomba tinktúra,  az elixír receptje

A szárítás tartósítja az élelmiszereket, mert a víztartalom minimalizálása meggátolja a baktériumok, élesztő- és penészgombák szaporodását. Mi is ezt a módszert választottuk ahhoz, hogy gombáink az év minden időszakában fogyaszthatók legyenek szárítmány és őrlemény formájában, megőrizve a gomba vitamin-, és ásványi anyag tartalmát.

De lássuk, hogyan aknázhatjuk ki mégjobban a gyógygombák jotékony hatását?

 

Az olyan hagyományos konzerválási módszerek, mint a szárítás, az aszalás vagy a besűrítés azért tartósítják az élelmiszereket, mert a víztartalom minimalizálása meggátolja a baktériumok, élesztő- és penészgombák szaporodását. Mi is ezt a módszert választottuk ahhoz, hogy gombáink az év minden időszakában fogyaszthatók legyenek szárítmány és őrlemény formájában.

De milyen előnnyel jár még a szárítás és az őrlés?

A gombák sejtfala kintintartalmú, amit az emberi emésztőrendszer nem képes lebontani. Ennek következtében nem tud felszívódni a gomba minden összetevője, az érzékenyebb gyomrúak számára pedig kifejezetten nehéz ételnek számít. Az aprítás és az őrlés, valamint a szárítás következtében viszont roncsolódik a sejtfal, így a gombában lévő tápanyagok hasznosulni tudnak a szervezetben.

A hatóanyagok kinyerését tovább fokozhatjuk a gomba őrlemények olyan további feldolgozásával, mint a tinktúra készítés. Ehhez nincs is másra szükségünk, mint

1 liter jó minőségű tömény alkoholra (pl. házipálinka, vodka), valamint

100 gramm Laska, Shiitake, vagy Ganoderma őrleményre az Oriens Gomba üzeméből.

Az áztatás ideje minimum egy hónap, de minél tovább áll, annál jobban kioldódnak a hatóanyagok (pl. D és B-vitaminok, ásványi anyagok, germánium, cink, réz, magnézium). Az adagolásra nincs általános szabály, ez nagyban függ a fogyasztó egészségi állapotától, életkorától stb, ehhez mindenképpen kérje szakértő segítségét!

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek