Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A „tízezeréves” gomba története

 

 

A keleti kultúrában a Ganoderma története messzire vezethető vissza. Kínában és Koreában Ling Zhi – a halhatatlanság gombája, míg Japánban Reishi – a tízezer éves gomba névre hallgat. Honnan származik e csodaszer?

A reishi megjelenése

Már az első kínai császár korából, az időszámításunk előtti 221-207 között uralkodó Csin-dinasztiából származnak források, melyek szerint nagy becsben tartották és generációról generációra adták tovább a boldog jövendő, a jó szerencse, az egészség és a hosszú élet szimbólumaként.

A Han dinasztiába tartozó Wu császárnak a palotájában több helyen Ganoderma gombák nőttek (holott a természetben is csak ritkán előforduló gombafajról beszéljünk), melyet akkoriban az istenek megnyilatkozásának véltek, mellyel csupán az igazságos és bölcs uralkodókat jutalmazták, és ez egyben béke és jólét eljövetelét jósolta.

Ganoderma a kínai mitológiában

A kínai mitológiában is gyakran találkozhatunk a halhatatlanság gombájával. Többek kötött megjelenik Fehér Kígyó Úrnő legendájában is, aki halott szerelmét a Ling Zhi segítségével hozta vissza az élők közé.

Emellett a taoizmus is varázserőt tulajdonított a gombának, úgy vélték, aki elég gyakran fogyasztotta, az halhatatlanná válhatott. Ennek egyik okaként gyógyító ereje mellett azt jelölik meg a tudósok, hogy alakja és mintázata hasonlatos a felhőkéhez, mely a kínai mitológia szerint jó előjelnek számít, mivel az istenek és halhatatlanok a felhők közül származnak.

Ganoderma mint szimbólum

Azt, hogy mennyire nagy tiszteletet vívott ki magának e gombafaj, mi sem bizonyítja jobban, hogy a kínai irodalom és művészet egyik alapszimbólumává vált, gyakorta jelenik meg paloták, templomok díszítéseként. A Jüan-dinasztiától (1280-1368) kezdve maradtak fenn művészeti emlékek (festmények, jáde szobrok, metszetek, bútorok, ékszerek, hajdíszek, parfümös üvegcsék), melyeken ganoderma ábrázolás található. 

Az alábbi Ming-dinasztiából származó fali festményen szolgák ganodermát tartanak tálcákon, körülöttök pedig ganoderma mintázatú felhők ábrázolódnak. 

Kövessen minket Facebookon is!

 

 

 

Források:

Cinese Mythology Podcast Episode 208: Tai Sui – Part 2, 2020.01.27. https://chinesemythologypodcast.com/tag/taoism/

Leow Soon Seng: Mushroom of Immortality – Ganoderma lucidum https://www.scribd.com/document/430979943/Leow-Soon-Seng-Mushroom-of-Immortality-Ganoderma-Lucidum

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek