Shiitakés lángos? Mi a csuda?

A Shiitake azon ritka gyógygombafajok egyike, ami nem csak jótékony hatású, de ráadásul nagyon finom is! Íze sokféle étellel harmonizál és bátran kísérletezhetünk is vele, hiszen legyen szó nyers gombáról, szárítmányról, vagy őrleményről, a felhasználási lehetőségek tárháza végtelen.
Mi is gondoltunk egyet és kipróbáltuk hogyan ötvözhető egyik kedvenc nyári csemegénkkel, a lángossal.
A Shiitake gomba ízvilága
A Shiitake azon ritka gyógygombafajok egyike, ami nem csak jótékony hatású, de ráadásul nagyon finom is! Íze sokféle étellel harmonizál és bátran kísérletezhetünk is vele, hiszen legyen szó nyers gombáról, szárítmányról, vagy őrleményről, a felhasználási lehetőségek tárháza végtelen.
Mi is gondoltunk egyet és kipróbáltuk hogyan ötvözhető egyik kedvenc nyári csemegénkkel, a lángossal.
A Shiitake gomba illata és íze egyaránt a fokhagymát idézi, aromája pedig szárítva még erőteljesebbé, jellegzetesebbé válik. Emellett a köztudatban csak az elmúlt 10-15 évben jelenlévő ötödik alapíz, az úgynevezett umami ízérzetét kelti, ami felerősíti a “húsos” ízhatást. Ezzel együtt a Shiitake húshoz hasonló állagánál fogva húshelyettesítőnek is használható. Mindennek tudatában kétségtelen, hogy a mi jó öreg lángosunkra téve is egyszerűen mennyei étket varázsolhatunk.
Elkészítési javaslat
A legegyszerűbb módja a felhasználásnak, ha egy hagyományos recept alapján elkészített lángosra szánt tejfölbe belekeverünk egy teáskanál Shiitake őrleményt és akár sajttal, akár sajt nélkül, de máris rávarázsoltuk a gomba különleges ízvilágát a lángosunkra.
A másik lehetőség, ha a friss gombát felszeleteljük és egyszerűen pici olajon megdinszteljük. A fűszerezéssel óvatosan bánjunk, hogy ne nyomjuk el a gomba saját ízét, de egyébként jól passzol az általában zöldségekhez és húsokhoz használt európai fűszerekkel. Mi sem gondoltuk túl, mindössze sóval és egy pici fehér borssal ízesítettük a Shiitakét. A kész gombát pedig csak tegyük a lángosra és máris kész a finom harapnivaló. Ha gombaszárítmányt használunk, főzés előtt fél-egy órára áztassuk be meleg vízbe, majd szűrjük le és nyomkodjuk ki belőle a vizet. Az áztató levet se öntsük ki, levesek, mártások ízesítésére még remekül használható!
Tipp: Keverjünk a nyers lángostésztához Shiitake őrleményt és máris kellemes gombaízzel tesszük különlegessé a finomságot!
Jó étvágyat!