Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért superfood a gyógygomba? Hogyan óvja egészségünket, vagy veszi fel a harcot a betegségekkel?

Miért superfood a gyógygomba? Hogyan óvja egészségünket, vagy veszi fel a harcot a betegségekkel?

Számtalan felhasználási mód ismeretes. Sokan az egészség megőrzésére, a betegségek megelőzésére, vagy akár már a kialakult betegségekből való felépülésre és gyógyulási folyamat elősegítésére használják. Az állattartás tápanyagpótló élelmiszere, valamint egyedülálló kulináris alkotóeleme fitness italoknak, egzotikus ízű kávékülönlegességeknek és a hagyományos konyhaművészetben is pikáns összetevő. Tudjon meg többet arról, hogyan járul hozzá a mindennapokhoz ez a csodaszer!

 

Mi az a Superfood - szuperélelmiszer?

Szuperétel, szuperélelmiszer kifejezést, olyan élelmiszerekre használhatunk, melyek nagymértékben tartalmaznak a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, magas rosttartalmú, ásványi anyagokban, antioxidánsban és vitaminokban gazdagok. Ezek természetes ételek, főleg zöldség-, és gyümölcsfajták, nem mesterségesen készített ételek. Ezek eredeti formájukban és feldolgozva is fogyaszthatóak. Nincs adalékanyag és összetevőjüknél fogva hatékonyabban járulnak hozzá az egészségünkhöz, segítik elő a betegségekből való felépülést.

 

Trend és tradíció. Miért “superfood” a gyógygomba?

A gomba fogyasztása ősi időkre nyúlik vissza, a Chilében talált ehető gombák régészeti bizonyítékai 13 000 évesek. A tradicionális keleti gyógyászat évezredek óta használja, ma már nem csak Ázsiában, hanem világszerte elismerik jótékony élettani hatásait. A főzéstől az orvostudományig a gombákat elsősorban a felsőbb osztály használta. Koleszterinmentes, nátriummentes, alacsony kalóriatartalmú, gluténmentes és zsírmentes.

A gombák legalább ugyanannyi tápanyagot tartalmaznak - vitaminokat, ásványi anyagokat - , mint a gyümölcsök és a zöldségek. A gyógygomba fajok D-vitamin, B-vitaminok, a riboflavin, a niacin és a pantoténsav kiváló forrásai, amelyek közvetlen hatással vannak az energiaszintre, az agy működésére és a sejtek anyagcseréjére. Valódi immunbombának is nevezhetjük, amit elsősorban poli-béta-glükánjaiknak köszönhetnek, valamint antioxidánsban és szelénben gazdag, így erősíti az immunrendszert és megvédi a testsejteket a károsodásoktól. Káliumban gazdag, ami fontos a szív, az izmok és az idegek működéséhez. Az ergotionein és a glutation tartalomnak köszönhetően csökkenthetik a gyulladást.

Kevesen tudják azonban, hogy mire és hogyan használhatóak fel az egyes gyógygomba fajok.

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért a Ganoderma gyógygombát használjunk daganatos megbetegedés esetén?

A Ganoderma gomba egészségügyi hatásai

A népi gyógyászatban a Ganodermát erősítőszerként és gyógyszerként használják fel.  Az elnevezés – Ling Zhi – „szellemnövényt” jelent, de emellett számos más jelzővel is társították, mint  „a halhatatlanság gombája”, „tízezer éves gomba” és a „spirituális erő gyógynövénye”. 

A ganoderma gyógyító hatásáról számos tudományos vizsgálat került napvilágra, többek között igazolttá vált a szív- és érrendszerre kifejtett kedvező hatása, az idegrendszeri nyugtató hatása, immunrendszer támogató valamint gyulladáscsökkentő hatása is. Napi rendszeres, kis mennyiségű (1-2 mokkáskanálnyi őrlemény) fogyasztása hozzájárul a szervezetünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, aminosavakkal történő feltöltéséhez is.

A daganatos betegek kiegészítő terápiája. Az eddig végzett vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy szinte minden ilyen beteg vérében a természetes ölősejtek aktivitása nagyon alacsony, de ha természetes anyagokkal, például gyógygomba összetevőivel megsokszorozzuk a természetes ölősejtek számát, úgy az immunrendszer sokkal hatékonyabban képes felvenni a harcot a daganatos sejtekkel. A tumorellenes hatást elsősorban a 20-500 ezres mólsúlyú, 1,3 és 1,6 kötésű, béta-D-glükánokból álló gomba poliszacharidok idézik elő. A T-limfociták és a T-helper (segítő) sejtek száma növekszik, csakúgy, mint az interferontermelés. Az immunstimulánsok hatására a szervezet, hatásosan írtja a vírusokat és a daganatos, rákos sejteket.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

További hatásai:

- gátolhatja a hisztamin felszabadulását (lefékezheti az allergiás reakciókat),

- májvédő, vérnyomáscsökkentő lehet (ACE inhibitor),

- lassíthatja a koleszterin szintézist (a magas koleszterinszintet csökkentheti),

- gyulladáscsökkentő, vírusellenes (gátolhatja a vírus gyors szaporodását),

-antioxidáns, tumorellenes, nyugtató, gombaölő, immun-moduláló lehet (tumor- és vírusellenes)

Ganoderma Termékek

Kosárba

A következő bejegyzésünkben a Shiitake gomba egészségügyi hatásait mutatjuk be. 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Tanulmányok