Medvehagymás sárga laska
Aki már unja a csiperkét, azonban a szürke laska textúrája túl rágósnak bizonyul számára, azoknak kiváló választás lehet az aranysárga laskagomba. Ez a gombafajta, mely a hagyományosnak tekinthető laska kistestvére, kisebb kalapjaival, omlósabb állagával elvarázsolhatja azokat is, akiknek a gomba nem tartozik a kedvenc ételeik közé. Elkészíthetjük a hagyományos módok bármelyikén, ránthatjuk, főzhetünk belőle gombapaprikást, de evezhetünk merészebb vizekre is. Mivel szezonja van a medvehagymának, akár párosíthatjuk gombánkat ezzel az ízletes zölddel is.
Hozzávalók:
0,5 kg aranysárga laskagomba
1 nagy csokor medvehagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín lehet növényi is
olíva olaj
só, bors, kakukkfű, rozmaring
Elkészítés:
A gombát óvatosan megmossuk. Vigyázzunk vele, mert jóval törékenyebb, mint egy csiperke vagy a szürke laska! Hevíteni kezdjük egy serpenyőben az olajat, s egyszerre adjuk hozzá a fokhagymát és a felszeletelt gombát. A fokhagymát előbb is beletehetjük az olajba, de számoljunk vele, hogy így könnyen ropogósra pirulhat. A medvehagymát is apróbb darabokra szeleteljük, de akár egyben is hagyhatjuk a leveleket, mivel a hő hatására összefonnyadnak. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal és 10-15 perc alatt készre pároljuk. Ne nagyon kavargassuk, mivel a gomba nagyon apróra töredezhet. Tálalhatjuk parázsburgonyával, de zöldsalátával is.
Aki a szaftosabb ízeket részesíti előnyben, az a már kész gombára tegyen egy adag tejszínt, s főzze még néhány percig, hogy az ízek megfelelően összeérjenek. Ez a változat rizzsel, de tésztával is kiváló!