Laskagomba pástétom szárított laskagombából
A laskagomba pástétom egészséges reggeli, tápláló vacsora, kiváló vendégváró fogás. Fogyaszthatjuk hagyományosan kenyérre kenve, de mártogatósnak is remek választás.
Miért jó szárított gombát használni?
Szárítás során a gomba víztartalmát nagymértékben csökkentjük, így a szárított gombából készült ételek íze, illata sokkal karakteresebb, színe is intenzívebb, mint a nyers gombának. Ráadásul sokáig eláll, így bármikor felhasználhatjuk, nem kell a lejárat miatt aggodalmaskodni.
A szárított gomba előkészítése
1 csomag szárítmány kb. 10-szer annyi nyers gombának felel meg. A szárított gombát előző este beáztatjuk, felhasználáskor a felesleges vizet kinyomkodjuk, az áztatólevet célszerű felhasználni a főzés során, mert tartalmazza az áztatás során a vízbe kioldódó értékes ízanyagokat.
Hozzávalók 4 főre:
- 30 g szárított laskagomba
- 2 szál újhagyma
- 2 dl 20 %-os főzőtejszín
- só, bors, olaj
A laskagomba pástétom elkészítése:
A hagymát olajon aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a szárított gombát és együtt sütjük pár percig. Felöntjük fél liter vízzel, sózzuk borsozzuk és puhára főzzük. A tejszínnel összeforralva besűrítjük. Turmixoljuk, ha kihűlt pirítósra kenve tálaljuk. Kenyérre kenve, sajttal megszórva kiváló melegszendvicsnek is.
Jó étvágyat kívánunk!