Laskagomba krémleves szárított laskagombából
A laskagomba krémleves karakteres, lágy íze magával ragad; ízletes előfutára lehet bármilyen második fogásnak. Ajánljuk egyaránt gombarajongóknak, de azoknak is, akik csak most ismerkednek a gombák csodálatos ízvilágával.
Miért jó szárított gombát használni?
Szárítás során a gomba víztartalmát nagymértékben csökkentjük, így a szárított gombából készült ételek íze, illata sokkal karakteresebb, színe is intenzívebb, mint a nyers gombának. Ráadásul sokáig eláll, így bármikor felhasználhatjuk, nem kell a lejárat miatt aggodalmaskodni.
A szárított gomba előkészítése
1 csomag szárítmány kb. 10-szer annyi nyers gombának felel meg. A szárított gombát előző este beáztatjuk, felhasználáskor a felesleges vizet kinyomkodjuk, az áztatólevet célszerű felhasználni a főzés során, mert tartalmazza az áztatás során a vízbe kioldódó értékes ízanyagokat.
Hozzávalók a laskagomba krémleveshez 4 főre:
- 50 g szárított laskagomba, amit előző este beáztattunk
- 5 szál újhagyma
- 2 dl 20 %-os főzőtejszín
- só
- bors
- liszt
- olaj
- fűszerek ízlés szerint
A laskagomba krémleves elkészítése
A hagymát olajon aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a beáztatott gombát és együtt sütjük pár percig.
Felöntjük kb. 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Tejszínes habarással sűrítjük. Utolsó lépésként turmixoljuk. Kenyérkockával, levesgyönggyel tálaljuk.
Miért érdemes laskagombát fogyasztani?
Zárszóként érdemes megismerkedni a laskagomba jótékony hatásaival. A laskagomba kedvező tulajdonságai közé tartozik, hogy koleszterin- és zsírszegény, fehérjében és antioxidánsokban gazdag. Így aztán olyan diétákban is alkalmazható, melyek például cukorbetegek, magas vérnyomásban szenvedők vagy szimplán fogyni vágyók tartanak. Mindezek fejében még B-vitaminban (B2, B3, B5) is gazdag. Magas az ergoszterol tartalma, ami UV fény hatására D2 vitaminná, ergokalciferollá alakul át. Természetes béta-glükán forrás.
Jó étvágyat kívánunk!
Kövessen minket Facebookon is!