Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kismalacok táplálása laskagombával segíti az elválasztást

 

Az anyaállattól elválasztott malacok esetében igen gyakori a hasmenéses megbetegedés, mely komoly hatással lehet a malacok későbbi fejlődésére. Ezt többnyire cink-oxiddal vagy antibiotikumokkal igyekeznek gyógyítani. Ugyanakkor egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy alternatív, környezet és egészség barát módszerekkel váltsák fel a bevett szokásokat.

Kismalacok táplálása laskagombával segíti az elválasztást

Kínában e probléma megoldására sikeresen alkalmazták egy kísérlet során a laska gombát. Az elválasztott malacok takarmányába kilónként 5-15 gramm laskagombát kevertek, mely több, mint 50%-kal csökkentette a megbetegedések számát, azaz a laskagomba jótékony alkotó elemeit nem csak az emberi, de az állati szervezet is kitűnően képes hasznosítnai. A laskagombában található bioaktív anyagok csökkentették a malacok emésztőrendszerében megtalálható káros baktériumok számát, míg a prebiotikus alkotóelemek segítették a kedvező baktériumok elszaporodását. Emellett a malacok emésztőrendszerének hatékonysága is nőtt. Az elválasztott malacok emésztőrendszere még fejletlen, de a laskagombával dúsított takarmányt fogyasztó malacok sokkal hamarabb képesek voltak adaptálódni a normál takarmányhoz.

A tanulmány végén bizakodóan kiemelik, hogy a kísérlet sikerességéből kiindulva a laskagomba megfelelő, sőt talán még jobb alternatíva is lehet a jelenleg használt cink-oxidnál, mely a malacok ürülékével távozva jelentősen szennyezi a környezetet.

Források: 

   https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/laskagomba-a-valasztott-malacok-hasmenese-ellen-45180-001

   https://www.allaboutfeed.net/Feed-Additives/Articles/2020/8/Oyster-mushrooms-A-diarrhoea-remedy-for-piglets-622011E/

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Hírek