Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ganodermával a depresszió ellen!

Ganodermával a depresszió ellen!

A depresszió, a szorongás, a hosszan tartó rosszkedv (túl) sokak számára ismerős állapot, ami a téli, hosszú, sötét estéken sajnos még gyakoribb "vendég" lehet a házaknál. A Ganoderma gyógygomba számtalan jótékony hatásáról már sok cikket írtunk, de még mindig nem értünk a sor végére. Lássuk, hogyan segíthet a depresszió leküzdésében?

Azok a hosszú, sötét esték…

Nyakunkon a tél, a napok pedig egyre rövidebbek és sokak számára okoz nehézséget a hosszú, sötét esték megélése. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk borúsabban látni a világot és legküzdhetetlennek érezni az akadályokat. Ez a negatív lelki állapot ideális esetben nem befolyásolja a mindennapok tevékenységeit és néhány nap alatt túl is vagyunk rajta. De mit tehetünk akkor, ha ez nem így történik? Ha a rosszkedvünk, reményvesztettségünk, motiválatlanságunk olyan mértéket ölt, ami jelentősen befolyásolja a mindennapjainkat és hatással van a környezetünkre is?

Az egyszerűség kedvéréért nevezzük most „depressziónak” a fent leírt állapotot, mert ha nem is a pontos orvostudományi definíció szerint, de mindenki fejében él egy elképzelés, vagy tapasztalat arról, hogy mit takar ez a fogalom. Persze tisztában vagyunk vele, hogy egy olyan tématerületre tévedtünk, amely rendkívül összetett, így nem célunk és nem is tudnánk egy blognyi tartalommal áttekintést adni róla, inkább arról szeretnénk írni, hogy a Ganoderma gyógygomba hogyan támogathatja természetes módon a depresszió leküzdését.

 

A csodálatos gyógygombák!

Rendkívül sokrétű jótékony hatásainak köszönhetően a Ganoderma gomba népszerűsége töretlenül növekszik világszerte, különösen a természetes gyógymódokat előnyben részesítők körében. Ez – a tradicionális japán és kínai orvoslásban már évezredek óta alkalmazott gombafaj egyre nagyobb figyelmet kelt a mai kor tudósainak körében is, így nem kell sokat keresgélni azoknak sem, akik a kutatásokkal alátámasztott bizonyítékokat részesítik előnyben. (Cikkünk végén mi is összegyűjtöttünk néhány, a mai témánkat érintő publikációt.)

 

Ganoderma vs depresszió

A Ganoderma gyógygomba számtalan jótulajdonsága közül az egyik, hogy nyugtató, stresszoldó hatású. Természetes adaptogén, ami azt jelenti, hogy képes fokozni a stresszel szembeni ellenállást és ellensúlyozni a fizikai, kémiai, biológiai stressz hatásait. Harmonizálja és egyensúlyban tartja a sejtek működését, a belső elválasztású mirigyeket és az immunrendszert, vagyis mind a túlműködő, mind az alulműködő szervezetre kedvező hatással van. Ez azt jelenti, hogy mindig pontosan úgy hat, ahogy arra a szervezetnek éppen szüksége van.

A Ganoderma tehát olyan hatással lehet a szervezetünkre, mely sejtszinten segít abban, hogy erősebbnek érezzük magunkat, hogy több energiánk legyen, hogy jobb legyen az oxigénellátásunk, hogy jobb legyen a hangulatunk, pozitívabbak legyenek a gondolataink.

A szorongás és a depresszió kezelésére szolgáló gyógynövények és kiegészítők között a Ganoderma szerepe kiemelkedő lehet, mert valóban megnyugtathatja az idegrendszert. Ennek hatására segíthet nekünk abban is, hogy elménket és tudatosságunkat a megoldásra fordítsuk, és eljussunk a probléma gyökeréig.

 

Mit mond a tudomány?

Na de annak, aki érti (nekünk bizony kellett a Google  smiley) lássunk röviden egy példát arra is, miként bizonyították kutatásokkal a Ganoderma antidepresszáns hatását. Egy, a Pekingi Mezőgazdasági és Erdészeti Tudományi Akadémián végzett kutatás során a Ganoderma gomba spóráiból izoláltak 28 KDa antidepresszáns hatással rendelkező poliszacharid-peptidet (PSP). A PSP-ben jelenlévő monoszacharidok túlnyomórészt glükózból (több mint 90%) és kevés galaktóz, mannóz és egyebekből álltak. Az egereken végzett kísérletben a PSP-t fokozta a kortikoszteron által károsított PC12 sejtek életképességét és DNS-tartalmát, valamint csökkentette a tejsav-dehidrogenáz felszabadulását. A PSP-kezelés fokozta a szacharóz preferenciát és lerövidítette a stresszhatást.  A PSP-kezelés visszafordította az egerek agyi szerotonin- és noradrenalin szintjének csökkenését, de nem befolyásolta a dopaminszintet, emellett az agyi eredetű növekedési faktor függvényében növelte a szinaptikus fehérjéket (Zhao S et al., 2021).

Ha mindezek után még mindig van kedve olvasni, íme egy rövid válogatás a témát érintő kutatások közül:

  1. Zhao S, Rong C, Gao Y et al. Antidepressant-like effect of Ganoderma lucidum spore polysaccharide-peptide mediated by upregulation of prefrontal cortex brain-derived neurotrophic factor. Appl Microbiol Biotechnol. 2021 Dec; 105(24):9433. doi: 10.1007/s00253-021-11689-x.
  2. Matsuzaki, H., Shimizu, Y., Iwata, N. et al. Antidepressant-like effects of a water-soluble extract from the culture medium of Ganoderma lucidum mycelia in rats. BMC Complement Altern Med 13, 370 (2013). https://doi.org/10.1186/1472-6882-13-370
  3. Muhammad A, Ali N Antidepressant-Like Activity of Ethanol Extract of Ganoderma lucidum (Reishi) in Mice. International Journal of Medical Research & Health Sciences, 2017, 6(5): 55-58, ISSN No: 2319-5886
  4. S M Moazzem Hossen; Mohammad Jahedul Islam; Md. Rabiul Hossain; Anik Barua; et al. CNS anti-depressant, anxiolytic and analgesic effects of Ganoderma applanatum (mushroom) along with ligand-receptor binding screening provide new insights: Multi-disciplinary approaches, Biochemistry and Biophysics Reports, Vol 27, Iss , Pp 101062- (2021)
  5. Socala K, Nieoczym D, Grzywnowicz K, Stefaniuk D, Wlaz P. Evaluation of Anticonvulsant, Antidepressant-, and Anxiolytic-like Effects of an Aqueous Extract from Cultured Mycelia of the Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom Ganoderma lucidum (Higher Basidiomycetes) in Mice, International Journal of Medicinal Mushrooms, Volume 17, Issue 3, 2015, pp. 209-218, DOI: 10.1615/IntJMedMushrooms.v17.i3.10
  6. Kuypers K. P. C. Self-Medication with Ganoderma lucidum (“Reishi”) to Combat Parkinson's Disease Symptoms: A Single Case Study, Journal of Medicinal Food, July 2021; 24(7): 766–773., Published online 2021 Jul 19. doi: 10.1089/jmf.2020.0137
  7. Singh R., Shri R., Singh A. P., Singh Dhingra G. Valorization of Ganoderma Species: Chemical Characterization and Antidepressant-Like Activity, Waste and biomass valorization 2021 v.12 no.4 pp. 2025-2036, ISSN: 1877-2641, doi: 10.1007/s12649-020-01157-4

 

Ha úgy érzi, hogy szüksége van a szervezetének egy Ganoderma löketre, ne habozzon rendeljen tőlünk!

Kosárba

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek