Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

​Ganoderma – Reishi – Ling Zhi

Ganoderma a gyógygomba 
Magyarul pecsétviasz gomba, latin nevén Ganoderma lucidum, de Kínában sokkal régebb óta emlegetik Ling Zhi-ként, azaz az élet vagy halhatatlanság gombájaként, míg Japánban Reishi, az ezeréves gomba nevet viseli. A taplófélék családjába tartozik, önmagában nem fogyasztható magas triterpéntartalma végett. Ugyanakkor őrlemény formájában étrendkiegészítőkent hathatós segítségünkre lehet immunrendszerünk megerősítésében, a betegségek legyőzésében.

Ganoderma

A ganoderma széleskörű felhasználási lehetőségei

Fontos szerepet tölt be a tradicionális kínai, japán, koreai orvoslásban, de egész Ázsiában elterjedt természetgyógyászati alapanyag. A ganoderma az elmúlt évtizedekben egyre inkább előtérbe kerül, főként a keleti orvostudományi kutatásokban, de nemzetközi jelentősége is egyre nő. Ezek a kutatások folyamatosan fedik fel egymás után, milyen csodálatos összetevői vannak e gombának. A ganoderma magas antioxidáns tartalma segíthet legyőzni a kórokozókat, a benne található béta-glükán, B vitamin, szelén hozzájárul az immunrendszer működéséhez, prebiotikus hatása segíthet helyreállítani a bélflóra megbomlott egyensúlyát. A kutatásokban HIV és rákos megbetegedések kezelésében próbálnak módszertanokat kidolgozni, hogyan hasznosítsák immunrendszer stimuláló hatását, melyet bioaktív összetevőinek köszönhet (poliszacharidok, triterpének, béta-glükán).

Szárított-Ganoderma

Triterpének

A ganoderma egyik legfőbb és leghasznosabb bioaktív összetevője. A gombafaj íze a triterpéneknek köszönhetően jellegzetesen keserű. Minél keserűbb, annál magasabb a hatóanyag tartalma. E hatóanyag lehetséges pozitív hatásai: antioxidáns, anti-allergén, vérnyomás csökkentő, koleszterin szint csökkentő, gátolja a vérlemezkék aggregációját.

Poliszacharidok

A poliszacharidok leginkább tumor ellenes és vércukorszintre gyakorolt kedvező hatásuk miatt kerültek napjainkban a tudományos vizsgálatok középpontjába. Nem utolsó sorban a béta-glükán is ebbe a csoportba tartozik, mely tudományosan igazoltan hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.
A ganodermában található poliszacharidok nem csupán a vércukorszint normál szinten tartását segítik elő, hanem a vércukor feldolgozásában is segítik szervezetünket, ezért a máj optimális működéséhez is hozzájárulhatnak.
A ganodermában található poliszacharid-peptid pedig immunrendszer stimuláló hatással bír és jelentős antioxidáns.

Aminosavak

A ganodermából az immunoglobulinokhoz hasonló 110 aminosavból álló proteint mutattak ki. Az immunoglobulinok, amelyeket az immunrendszer termel, felismerik és semlegesítik a szervezetbe került idegen anyagokat, mint például a baktériumokat vagy vírusokat.

Szteroidok

A ganodermában kétféle szteroid is található: ergoszterol és ganodeszteron. A szetroidok a gyulladások csökkentéséhez nagyban hozzájárulhatnak. Emellett az ergoszterol a D vitamin kialakulásáért is felelős. 

Élelmi rostok

Az emberi szervezetnek a megfelelő emésztéshez megfelelő mennyiségű élelmi rostra van szüksége. A bélrendszer egészséges működése az immunrendszer alapvető eleme. A ganoderma gomba élelmi rostokban gazdag, emellett prebiotikus hatással is rendelkezik, mely képes hozzájárulni az emésztést segítő probiotikumok kialakulásához.

Szerves germánium

A ganodermában szerves (organikus) germánium is található. A germánium kedvező tulajdonságai közé tartozik, hogy jótékony hatással van a szervezet tumorellenes funkcióira, valamint segít a szervezetnek megküzdeni a mindennapi stresszel, legyen az fizikai, érzelmi vagy kémiai eredetű. Ennek egyik oka, hogy a germánium képes fokozni a vörösvértestek oxigénszállító kapacitását.
A fentiek mellett többféle enzim, nukleotid, vitamin, ásványi anyag található e gombafajban. Többek között szelén is, mely szintén az immunrendszer működéséhez fontos összetevője lehet.

Hatását legfőképpen hosszú távon fejti ki, hónapok és évek alatt, de a kúra alatt folyamatosan tapasztalhatjuk az egyre gyarapodó pozitív hatásokat. 

Építsen ki egészségmegőrzéséhez rituálékat, például egészítse ki például reggeli kávéját ganodermával!

Ganoderma-őrlemény

Források:

 

Haris Éva: A gombák királya: a Ganoderma – Élelmezés (közétkeztetési szaklap) 12. (2012. december) (42. oldal)

http://elelmezes.hu/elelmezes-szaklap/reszletek/elelmezes-123/

Memorial Sloan Kettering Cancel Center: Reishi Mushroom

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/reishi-mushroom

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek Tanulmányok Érdekességek