Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Február 4 - Rákellenes Világnap!

Február 4 - Rákellenes Világnap!

Ma van a Rákellenes Világnap!

A rák a második vezető halálok világszerte (az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek állnak), hazánkban az összes halálozás mintegy negyedéért felel. Az Unió országai közül a rosszindulatú daganatos megbetegedések által történt halálozási ráta Magyarországon a legmagasabb. Az Eurostat adatbázisában 2011-től 2019-ig állnak rendelkezésre a rák által okozott halálozások arányszámai, ezidő alatt mindvégig hazánk állt az első helyen. A téma aktualitása tehát folyamatos, de a mai napon kiemelt figyelmet szentel rá az egész világ! Lássuk hogyan kapcsolódik ide a Ganoderma gyógygomba!

Hogy jön ide a Ganoderma gomba?

A Ganoderma gombát már évezredek óta alkalmazzák különböző betegségek kezelésére, főként a japán és a kínai tradicionális orvoslásban, de ma már számtalan tudományos kutatás is alátámasztja széleskörű jótékony hatásait. Ezek közül az egyik leginkább kutatott terület a rák megelőzésében és kezelésében való alkalmazhatósága.

 

A Ganoderma a tudományos világban

A Kínai Orvostudományi Akadémia és a Pennsylvaniai Egyetem kutatói 2018-ban publikált tanulmányukban* az 1987 és 2017 között megjelent, Ganoderma gombával kapcsolatos tudományos kutatásokat és eredményeiket bemutató szakirodalmat vizsgálták. A kutatók összesen 2.398 angol nyelvű és 6.968 kínai nyelvű cikket elemeztek a bibliometria módszerével. A szerzők azt tapasztalták, hogy minden egyes évben egyre több cikk jelent meg a témában, de különösen a 2000-es évektől kezdett el robbanásszerűen növekedni a publikációk száma. Míg 1987 környékén mindössze 25-50 db/év, a Ganoderma gombát vizsgáló tanulmány látott napvilágot, addig ez a szám 2010-től már 500 és 600 db között mozgott minden évben. Eleinte csak néhány publikáció készült angolul, ám idővel gyorsan nőtt a számuk és az utolsó vizsgált évben a tanulmányoknak már nagyjából 40%-a volt angol nyelvű, ami a Ganoderma potenciális kutatási értékét mutatja. A Ganoderma-kutatás világelső országai Kína, az Egyesült Államok, Malajzia, Japán és Dél-Korea de a szerzők összességében 84 ország között azonosítottak szoros együttműködést, Magyarországot is beleértve.

 

Legfontosabb kutatási területek

A Ganoderma gomba iránti kutatói érdeklődés az évek során folyamatosan szélesedett, de a leggyakrabban vizsgált tématerület mindvégig a gomba összetevőinek a szervezetre gyakorolt hatása volt (farmakológia), melyen belül az immunmoduláció (25,6%) és a daganatos megbetegedések gyógyítása (21,4%) voltak a legnépszerűbb alkategóriák.

 

A Ganoderma immunmoduláló hatása

Számos farmakológiai és klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a Ganoderma gomba az immunrendszer szabályozásán keresztül tumorellenes szerepet játszhat. A Ganoderma terápiás hatásait a gombák immunmoduláló fehérjéinek, poliszacharidjainak és triterpénjeinek tulajdonítják. Az eredmények azt mutatták, hogy a Ganoderma gomba széles spektrumú alkalmazása lehetséges a rák kezelésében az immunrendszer szabályozásán keresztül. Ezen felül a Ganodermát krónikus bronchitis, bronchiális asztma, leukopénia (alacsony fehérvérsejtszám), koszorúér-betegség, aritmia és akut fertőző májgyulladás klinikai kezelésére használják. Jelenleg azonban nem rendelkezik azzal a potenciállal, hogy első vonalbeli terápiaként alkalmazzák, hanem csak a hagyományos kezelések kiegészítéseként alkalmazható klinikai környezetben.

 

A Ganoderma és a kemoterápiás kezelés

A rák kezelésére szolgáló kemoterápiás szerek, mint például a ciszplatin és a ciklofoszfamid, különböző mellékhatásokat, például nefrotoxicitást (vesefunkció gyors romlását) okozhatnak, melyek erősen ronthatják a betegek életminőségét. E toxicitás mellett egyes rákos sejtek kezeléssel szembeni rezisztenciája miatt is szükségessé vált az alternatív és kiegészítő kezelési lehetőségek vizsgálata és alkalmazása. A kemoterápia mellékhatásainak csökkentése érdekében az immunterápia ígéretes alternatív lehetőségként jelent meg a daganatos megbetegedések kezelésében, mivel az immunsejtek nagy szerepet játszanak a rák leküzdésében. Klinikai kutatásokban a gyógyhatású növényeket, gombákat is vizsgálták a rák immunterápiájára és számos kutatás bizonyította a Ganoderma gomba hatásosságát.

Ami a mellékhatásokat illeti, a Ganoderma használatának jellemzően nem voltak nem kívánt tünetei, de ritkán előfordult a máj toxicitása és a krónikus hasmenés, így a kezelés alatt a figyelemmel kell kísérni a betegeket.

 

*Yu Cao, Xiaowei Xu, Shujing Liu, Linfang Huang, Jian Gu (2018): Ganoderma: A Cancer Immunotherapy Review, Front Pharmacol. 2018; 9: 1217., Published online 2018 Oct 25.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek