Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az Oriens Gombáról kicsit másként

Azért vágtunk bele a gombatermesztésbe 2016-ban, mert teljes szívünkkel hittük, hogy ez csakis jó lehet, méghozzá mindenkinek. Jó az embereknek, mert minden szempontból értékes és egészséges élelmiszert állítunk elő. Jó a dolgozóinknak, akiknek értelmes munkát tudunk adni, egy hátrányos helyzetű térségben. És persze jó nekünk is, mert olyan dolgot csinálhatunk, amit szívből szeretünk, amivel értéket teremthetünk és persze az sem hátrány, ha mindezt gazdasági szempontból fenntartható módon tudjuk működtetni.

Lett hát egy eredetileg konzervgyárként működő üzemünk Hajdú-Bihar (vár)megyében, Létavértesen, „csupán csak” 279 km-re Budapesttől, illetve Budakeszitől, ahol élünk és működtetjük a másik, homlokegyenest más tevékenységgel foglalkozó vállalkozásunkat. Az épület is sok konzervet látott már, így első körben szükség volt némi javítási/átalakítási munkára, illetve egy nagy autokláv (vízgőzsterilizátor) felépítésére, hogy az üzem alkalmas legyen a gombatermesztésre.

Nekem például a gombázás előtti életemben halvány fogalmam sem volt arról, hogy üzemi körülmények között milyen elképesztő higiéniára és számtalan körülmény precíz biztosítására van szükség ahhoz, hogy a termőtömbök szépen át tudjanak szövődni micéliummal és csodálatos, egészséges gombák teremjenek. Amióta ezt tudom és látom, azóta hangoztatom is, hogy egy gombaüzemnek nincs szüksége különösebb ellenőrzésre, hiszen maga a gomba a legtökéletesebb indikátor!

Számunkra is hosszas kísérletezés, tanulás, rengeteg munka és nem utolsósorban nagy-nagy szeretet eredménye lett az, hogy mára a Laska-, a Shiitake és a Ganoderma gomba alapanyaggyártásunk és a termesztésünk is zökkenőmentesen zajlik.

Persze az elmúlt évek kihívásai minket sem kerültek el. Kicsit olyan a működésünk, mintha folyamatosan szembeszélben bicikliznénk, ami ugyan időnként szellővé szelídül, máskor viszont félelmetes tornádóvá erősödik. De egy valami biztos, mindig fúj, így azért időnként picikét elfáradunk, na.

De mindez azért nem tud elkedvetleníteni minket, mert a gombák világa annyira lenyűgöző, hogy egyszerűen nem tudunk betelni vele. Már önmagában az általunk termesztett három gombafaj is igazi kincs és hiába alkalmazzák már évezredek óta a keleti tradicionális orvoslásban megannyi problémára és betegségek megelőzésére, a tudomány világa még csak az utóbbi évtizedekben kezdi felfedezni rendkívüli tulajdonságaikat.

Mindenkit arra bíztatunk hát, hogy járjon utána és ismerje meg kicsit jobban a gombák világát, ha pedig ebben segítségükre lehetünk, hát keressenek minket bizalommal!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek