Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A gomba szerepe a vegetáriánus étrendben

A gomba szerepe a vegetáriánus étrendben

A gomba kiváló húspótló, ezért számos vegetáriánus és vegán étrend stabil alapját képezi. Finom umami* íze és tápanyag sűrűsége miatt sokan a tenger gyümölcseihez, csirkéhez, vagy más húshoz hasonlítják. Emellett íze számos étellel és fűszerrel harmonizál, készíthetők belőle levesek, mártások, köretek, feltétek, emellett ételek sokaságának lehet zamatos hozzávalója. A gomba értékes tápanyagforrás, alacsony a szénhidrát-, zsírtartalma, viszont fehérje-, ásványianyag és vitamintartalma magas, így tökéletesen beilleszthető a mindennapi, húsnélküli egészséges étrendünkbe.

*1908-ba felfedezett és 1985 óta hivatalosan elfogadott ötödik íz. Japánul “kellemes sós ízt” jelent, valójában a monoszódium-glutamát tartalmát jelzi

De minden gomba vegán?

A vegánok nem fogyasztanak húst és semmilyen állati eredetű terméket, például tejterméket, tojást és mézet, nem használnak bőrt. Továbbá elutasítják az állatokkal szembeni élelmiszer- és egyéb célú kegyetlenség és kizsákmányolás minden formáját.

Ugyan a gombák az állatokhoz hasonlóan heterotrófok (szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai anyagokból fedezik), viszont mivel többnyire korhadékokat fogyasztanak, elfogadott étele a vegán konyhának is. Akad azonban néhány vegán szempontból vitatott gombafaj, többek között ide tartozik a laskagomba is.

Vegán-e a Laskagomba?

A Laskagomba latin neve Pleurotus ostreatus, angolul pedig Oyster mushroom, vagyis osztriga gomba, de a vita nem a nevük,  hanemi a táplálékforrásuk alakult ki,. Mivel holtfa törzsein élnek, csak kis mennyiségű nitrogén áll rendelkezésükre, így szükségketeik ellátásához nitrogénben gazdag zsákmányt vonzanak és táplálkoznak vele, beleértve a fonálférgeket, például a kis orsóférgeket. A mikológusok ezt először az 1970-es években fedezték fel.

Mivel a Laskagomba néhány más típussal együtt tulajdonképpen ragadozóként viselkedik a kis organizmusokkal szemben, vita merül fel afelől, hogy vegánnak tekintsük-e vagy sem. Végül a legtöbben egyetértettek azzal, hogy a laskagomba is vegán, hiszen az elfogyasztott zöldségek is növekedhetnek  bomló állati anyagokat tartalmazó talajban. 

Kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok a vegetáriánus étkezés során

A gombák, gyógygombák sok jellemzőjüket tekintve értékesebbek a húsnál: számos esszenciális vitamint- és ásványi anyagot tartalmaznak, például szelént, cinket, B1-, B2-, B5-, B6- és B12-vitamint.

A B-vitamin segít megelőzni a szívbetegségeket és nélkülözhetetlen vitaminja az egészséges bőrnek. Ezenkívül a B2 és B3 vitaminok hozzájárulnak a vörösvérsejtek fenntartásához, illetve az egészséges agyműködéshez. Ráadásul tele vannak antioxidáns anyagokkal, és nagyon alacsony a zsír- és szénhidrát tartalma.

A D-vitaminról kiderült, hogy nem csak az erős csontozatért felelős, hanem ennél sokkal többet tesz a szervezetünkért: fontos szerepet játszik a sejtosztódás folyamatában és erősíti az immunrendszert. A gomba az egyetlen nem állati eredetű természetes D-vitaminforrás, ráadásul D-vitamin tartalmuk napfény hatására megnövekszik.

A gomba szelénben gazdag élelmiszer. A szelén antioxidánsként működik, mely megvédi a sejteket a károsodástól és helyreállítja azokat.

A gomba szintén jó káliumforrás, amely egyrészről segíti a vérnyomás normalizálását., másrészről támogatja az idegek és izmok megfelelő működését.

Bizonyos típusú gombák, köztük a Shiitake és a Laskagomba béta-glükánt tartalmaznak. Ez a vegyület erősíti a szervezet immunitását, valalmint javítja a szervezet allergiával szembeni ellenálló képességét is.

A gombákat adaptogénnek, ami azt jelenti, hogy növeli az ellenállóképességet a pszichés vagy fizikai stresszel szemben. Az adaptogén növényeknek és gombáknak kiegyensúlyozó hatása van, tehát attól függetlenül hatnak a mirigyek és az immunrendszer működésére, hogy azok milyen irányba tértek el a kiegyensúlyozott működéstől. Stimuláló és mérséklő hatással egyaránt rendelkezhetnek

A fent leírt tulajdonságai miatt a gomba is a szuperélelmiszerek (superfood) közé tartozik!

Laska, Shiitake és a Ganoderma gyógygomba az Oriens Gomba Kft-nél

Az Oriens Gomba Kft. 2016 óta foglalkozik tradicionális gyógyhatású gombák termesztésével, feldolgozásával és értékesítésével. A táptalajt adó termőblokkokat és a gombáinkat kizárólag hazai alapanyagok felhasználásával, vegyszermentesen állítjuk elő a legnagyobb gondossággal. Ennek köszönhetően gombáink maximálisan megőrzik értékes összetevőiket friss és feldolgozott (szárítmány és őrlemény) formában egyaránt. Tegyen egészségéért és használja a mindennapokban Laska-, Shiitake és Ganoderma termékeinket!

Kosárba    Kosárba   Kosárba

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek